Vervanging blauwe muur en blauwe huisje
De slechte staat van de blauwe muur en het blauwe huisje (het Suikerspinhuisje) is bewoners en gebruikers van het Schimmelplein al jaren een doorn in het oog. De gemeente is druk bezig om plannen te ontwikkelen voor aanpak hiervan. Voor 2024 heeft de gemeente geld gevonden om dit probleem aan te pakken. Als buurt hebben wij de kans om mee te praten over wat wenselijk, en wat minder wenselijk is.
Blauwe tegels
Het liefst had de Beheergroep Schimmelplein gezien dat de kenmerkende blauwe muur en het Suikerspinhuisje konden worden opgeknapt. Want het ontwerp van het plein vinden veel mensen in de buurt over het algemeen nog goed. In de loop der jaren zijn helaas steeds meer van de blauwe tegels van de muur losgekomen, wat een verloederde aanblik geeft. Het huisje is niet meer waterdicht, met als gevolg dat de vloer verrot is en het keukentje niet meer goed functioneert.
Onherstelbaar
Op verzoek van de Beheergroep Schimmelplein heeft de gemeente onderzoek verricht om te bekijken wat nodig is. Hieruit blijkt dat de muur niet meer te herstellen is. De blauwe (zwembad)tegels waren al steeds moeilijker na te bestellen. Maar nu blijkt dat de zandstenen ondergrond zo vochtig is, dat nieuwe tegels ook niet meer blijven zitten.
Architectuur
Overleg met de Utrechtse architect Michael van Leeuwen, die behalve het plein ook de school heeft ontworpen, heeft niet geleid tot een oplossing. Omdat de muur en het huisje beschermde architectuur zijn, mogen deze niet worden aangepast of nagemaakt. Daarom studeert de gemeente nu op alternatieven.
Ideeën
Naar aanleiding van een eerdere oproep reageerden verschillende buurtbewoners die willen meedenken. Op 11 december heeft de gemeente deze klankbordgroep een presentatie gegeven van de eerste ideeën.
Bekijk hier de presentatie: Presentatie Schimmelplein
Hierop mogen wij als buurt feedback geven. Een aantal wensen hebben wij alvast kenbaar gemaakt. Zo willen we graag over de hele lengte een scheiding houden tussen het groene deel van het plein en het grijze deel. Meer zitgelegenheid wordt door ouders van spelende kinderen als wenselijk gezien. Verder is zowel fysieke als sociale veiligheid een belangrijk punt.
Vergroening
De gemeente wil bekijken hoe binnen de aanpassingen ook extra groen kan worden toegevoegd. Vanuit de klankbordgroep juichen wij vergroening toe, zeker als dit ook schaduw oplevert op de speelplek bij de grote glijbaan en op het peutergedeelte bij het blauwe huisje. Over het idee van een heg in plaats van de muur of naast een nieuwe muur zijn wij niet onverdeeld enthousiast, vooral vanwege het zwerfvuil dat zich hier gaat ophopen.
Jouw ideeën
In januari 2024 start de schetsfase. “Het is goed om in het achterhoofd te houden dat het budget beperkt is”, zegt Jessica Sint, projectleider namens de gemeente. “We luisteren graag naar de wensen uit de buurt, maar het zwaartepunt ligt op de vervanging van de blauwe muur en het blauwe huisje.”
Als buurtbewoner kun je voor die tijd je wensen of ideeën kenbaar maken aan de Beheergroep Schimmelplein. Wij zullen ervoor zorgen dat deze bij de gemeente terechtkomen. Stuur je gedachten uiterlijk 7 januari 2024 in via ons contactformulier met als onderwerp ‘Blauwe Muur’.