Tips & Links

We wonen in een leuke wijk, maar hoe kunnen we het zelf nog leuker maken? Je kan de deur platlopen bij het wijkbureau met je klachten over het afval, het heft in handen nemen door in de politiek te gaan, maar het kan ook heel eenvoudig. Vijf gouden tips voor een mooier en gezelliger Nieuw Engeland.

tip 1
Stel: je bent uitgenodigd en kent niemand op het verjaardagsfeestje. Dat kan best leuk worden. Maar fijner is als je er een van gezicht kent, weet hoe ze heten en wellicht ook nog wat ze in het dagelijks leven doen. Zo is het ook in je straat. Het is fijner als je elkaar kent. Dus: groet elkaar op straat, stap eens om suiker te lenen (ook al heb je dat niet nodig) en maak eens praatje. Andere tip: schroef een naamplaatje op je deurgevel zodat iedereen kan zien hoe je heet. Of:  plak je fietsband eens buiten op de stoep, succes gegarandeerd voor een gezellige klets met een buurman, -vrouw of – kind. Voor je weet is iedereen vriendelijk tegen elkaar.

tip 2
En dan. Is het net gezellig met je directe buren, is er nog steeds een nare buurman die herrie maakt, rotzooi schopt en natuurlijk ook zijn auto altijd dubbel parkeert. Dominee Gremdaat zou zeggen: ‘ook dit is een mens’. Hou dat in de gaten als je op ‘m afstapt. Het is een mens. Je wilt alleen maar duidelijk maken waar JIJ last van hebt. Je doel is niet elke avond samen op de bank zitten. En: blijf ten alle tijden vriendelijk, schreeuw niet en scheldt nooit. Waarschijnlijk heeft de boosdoener helemaal niet in de gaten wat hij doet, en al helemaal niet dat jij je er aan zou kunnen irriteren. Integendeel: hij/zij zal sorry zeggen en beterschap beloven!  (Heb je er trouwens zelf wel eens over nagedacht waarom mensen zich aan jou kunnen irriteren?)

tip 3
Onze wijk is niet de schoonste van het land. Vaak liggen er lege blikjes, plastic zakjes en papier. En als dat er eenmaal ligt, kan wat meer afval er ook nog wel bij. Kortom: vuil trekt vuil aan. Het is dus zorg om het bij de wortel aan te pakken! En dat kun je! Pak een bezem, een papierprikker en hou je eigen stoep in ieder geval schoon. Je oogst bewondering bij je buren. En het cliché zal gelden: goed voorbeeld doet volgen. Dit geldt trouwens ook voor het sneeuwvrij maken van je stoep: niet alleen de buren zullen juichen, ook de postbode, krantenbezorgers en alle ouderen van de wijk. En loopt het desondanks toch echt uit de klauwen, meld het dan aan de gemeente (tel: 2860000 of west@utrecht.nl ) Maak duidelijk dat het om een afvalmelding gaat. Een goedkope papierprikker is te bestellen bij www.kortpack.nl

tip 4
Groen is mooier dan grijs, planten fijner dan beton. Steeds vaker zie je straten opgefleurd met plantenbakken, geveltuintjes en boomspiegels.  Doe zelf ook eens alsof je boosaardige plannen hebt en haal de tegels uit de stoep.  En plant vervolgens een plant of struik. Je kan er zelfs subsidie voor aanvragen bij de gemeente www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=233833 Laat de stoeptegels niet liggen. Hoe mooi we het met z’n allen ook maken, rot jongens zullen er altijd zijn. Voor je het weet, liggen de tegels verspreid door de wijk, of nog erger: door je ruit.

tip 5
En dan is het tijd voor de kers op de taart, die bos bloemen in je huis, het ultieme middel om het goed te hebben met elkaar in die schone en groene straat waar alleen maar vriendelijke buren wonen die je nog beter wil leren kennen. Niets houdt je meer tegen om een straatfeest te organiseren. Maar let op: ga niet in je eentje aan de slag. Formeer een klein team van 3 of 4 mensen. Bedenk een spel (touwtrekken) of kwis (ken de straat en zijn bewoners) zodat iedereen elkaar op een leuke manier ontmoet. Doe iets speciaals voor de kinderen: schminken, voorlezen, pannenkoeken, en sluit het af met een barbecue of andere maaltijd. Zoek bewoners op die van koken houden, zij regelen het graag. Hou rekening met de kleine beurs, vraag niet meer dan een paar euro voor de maaltijd. Indien nodig kan je ook hiervoor een bedrag uit het leefbaarheidsbudget aanvragen bij de gemeente www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=233833


Wil je nog meer ideeën op doen, surf dan eens naar:
www.ikprikmee.nl;
www.hoedoe.nl;
www.sire.nl
www.goudkistje.nl

Reacties zijn gesloten.