100 jaar Schimmelplein

Adopteer een tentoonstelling!

Nieuw Engeland bestaat (ongeveer) 100 jaar. Ter gelegenheid daarvan verscheen vorig jaar het boekje Tussen spoor en pastoor van buurtgenoot Eddy Habben Jansen (nog steeds te koop bij Neplenbroek en H.J. Schimmelplein 38).

Dit jaar gaan we een fototentoonstelling maken in de wijk, met 50 oude foto’s. Ze worden geprint op karton op A3 formaat. Het idee is om ze voor de ramen te zetten op de plekken waar de foto’s zijn gemaakt.

Op de site schimmelplein.nl plaatsen we vervolgens een wandelroute langs alle foto’s, en zo hebben we een mooie tentoonstelling die de geschiedenis met het heden verbindt.

Wil jij ook een foto voor je raam? Dit zijn de voorwaarden:

- je moet een raam hebben vlakbij of op het adres waar de foto is gemaakt
- het raam moet op de begane grond zijn
- je moet bereid zijn de foto minstens een jaar te laten hangen

De adressen die in aanmerking komen vind je hier.

Wil je meedoen? Mail naar 100jaar@schimmelplein.nl En vermeld het adres uit de lijst en het adres van je raam.

032-bilderdijkstraat-39-de-haan2

Tussen spoor en pastoor – 100 jaar Nieuw Engeland

De Utrechtse wijk Nieuw Engeland bestaat 100 jaar. ‘Tussen spoor en pastoor’ beschrijft de geschiedenis van de wijk rondom het H.J. Schimmelplein. Met prachtige foto’s.

In dit boekje beschrijft Eddy Habben Jansen de geschiedenis van Nieuw Engeland. Het is een verhaal over hoe een weiland een woonwijk werd en hoe bewoners het heft in handen namen om hun wijk leefbaar te houden.

nieuw_engeland_omslag_lr_voorzijde

Op 13 december 1911 worden in het bevolkingsregister de eerste bewoners van de Utrechtse wijk Nieuw Engeland geregistreerd. Het zijn spoorwegmedewerkers en militairen, maar ook een kleermaker, een elektriciën, een ‘reiziger in sigaren’ en een handelaar.

Nieuw Engeland is een van de eerste nieuwbouwwijken ten westen van de stad, langs de spoorlijn richting Gouda. Er wonen aanvankelijk veel katholieken. De enorme kerk aan het Schimmelplein symboliseerde de sterke Roomse oriëntatie.

Maar er kwamen ook socialisten samen in Nieuw Engeland, ‘gastarbeiders’ vonden er onderdak en later veroverden studenten en creatievelingen de wijk.

Het boekje kost € 10,- en is te koop vanaf 24 oktober!
Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Koop dit boekje bij de winkeliers in Nieuw Engeland, dan betaal je geen verzendkosten.

Waar is het te koop?
Koffie & Ik, Vleutenseweg 169
Bakkerij Neplenbroek, Hasebroekstraat 1
Buurtsupermarkt Nieuw Engeland, Vleutenseweg 355
Cucina Chanti, H.J. Schimmelplein 1

Je kunt het ook aan huis kopen bij:
Donald Suidman, H.J. Schimmelplein 38

Of bestellen via BigBusinessPublishers (+ € 1,95 verzendkosten)

Van de opbrengst betalen we eerst de rekening van de drukker, en als er geld overblijft willen we een audiotour-app maken waarmee je door de wijk kunt wandelen.

Reacties zijn gesloten.